Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Bílá sobota našeho života

26.03.2005, autor: Pavel Semela, kategorie: Velikonoce

Východní ikona Vzkříšení ukazuje Ježíše sestu­pujícího mezi mrtvé. Má na sobě bílé šaty nazna­čující Kristovo oslavení, Život, který smrt nemohla přemoci. Ježíšovo vítězství podtrhuje spoutaný ďá­bel ležící u jeho nohou. Ježíš stojí nad dvěma ote­vřenými hroby a za ruku z nich vyvádí Adama a Evu a v nich celé lidstvo podrobené otroctví hří­chu a smrti.


Tato ikona nevykresluje jen to, co se stalo o oné první Bílé sobotě, kdy Kristovo tělo leželo v hrobě, ani pouze nepředjímá naše vzkříšení na konci času. Může se naplňovat v našem životě každý den. Tak jako smrt nestojí jen na konci našeho života, ale celý jí je poznamenán, tak se i Ježíšovo sestou­pení pro nás do říše smrti uskutečňuje stále. Ježíš zlomil moc smrti a ďábla nad naším životem a my můžeme z tohoto vítězství žít.


Ježíš vstupuje do každého mého „hrobu": do mé slabosti, do všeho utrpení a bolesti, do chvil, kdy se mne dotkne smrt někoho blízkého, do smutku a beznaděje, do mých obav a strachu, do okamžiku neúspěchu, nepřijetí a samoty, do každé temnoty, kterou procházím, do vztahů, které se rozpadají, do všeho, co je v rozkladu... Zkrátka všude tam, kde neprožívám plnost života, ke které mě Bůh stvořil. Ježíš přichází jako ten, kdo mi rozumí, pro­tože tím vším prošel, přichází, aby mi byl nablízku, aby otevřel i můj hrob, podal mi ruku a vyvedl mě ven.


Probuď se, spáči, přece jsem tě neučinil proto, abys prodléval spoutaný v podsvětí. Vstaň z mrtvých, neboť já jsem život těch, kdo zemřeli. Vstaň, dílo mých rukou, vstaň můj obraze učiněný k mé podobě. Vstaň a vyjděme odtud. Neboť tys ve mně a já v tobě, jsme přece jedna nedílná osoba.


Vstaň, vyjděme odtud! Nepřítel tě vyvedl z rajské země; já už tě neusadím do ráje, ale na nebeský trůn. On tě zahnal od stromu života, který byl předobrazem; avšak já jsem sám život, a kle, jsem s tebou spojen. Určil jsem cheruby, aby tě opatrovali jako služebníci a přikazuji jim, aby tě měli v takové úctě, jaká přináleží Bohu." (Starobylá homilie)


Tajemství Bílé soboty nám může být velmi blízko.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump