Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Osmnáctero požehnání

17.05.2004, kategorie: Modlitby

Osmnáctero požehnání patří k pokladům židovské modlitby. Proč by se je nemohli modlit i křesťané, kteří věří, že Ježíš je plností Božích požehnání? Text modlitby je mírně upraven a doplněn o biblické odkazy.

1. Požehnaný jsi, Hospodine, Bože náš, Bože našich otců, Bože Abrahámův, Izákův a Jákobův, Otče našeho Pána Ježíše Krista, který nám dal ducha synovství, v němž voláme: "Abba, Otče". ty jsi Bůh bohů a Pán pánů, Bůh veliký, všemocný a hrozný, který se neřídí podle tváře a nepřijímá úplatek.

Řím 8,14-17 / Dt 10,17

2. Požehnaný jsi, Hospodine, který podpíráš klesající a napřimuješ sklíčené, utištěným dopomáháš k právu, hladovým dáváš chléb a vězňům svobodu. ty nám odpouštíš všechny nepravosti a ze všech nemocí nás uzdravuješ; naše životy jsi vyrval z rukou smrti a věnčíš nás láskou a slitováním. ty nám dáváš víru a naději v Kristu Ježíši, který svou smrtí přemohl smrt a svým zmrtvýchvstáním otevřel brány věčného života.

Ž 146,7-8 / Ž 103,3-4

3. Požehnaný jsi, Hospodine, náš svatý králi, který nám pro každé dílo dáváš ducha moudrosti, rozumu a poznání.

4. Požehnaný jsi, Hospodine, Bože celého světa, Pane třikrát svatý. Kdo by se tě nebál, Pane, a neoslavoval tvé jméno, neboť ty jediný jsi svatý; všechny národy přijdou a pokloní se před tebou, neboť tvé spravedlivé soudy zjeveny jsou. Svatý, svatý, svatý, Pán Bůh zástupů. nebe i země jsou plny tvé slávy.

Iz 6,3/ Zj 15,4

5. Požehnaný jsi, Hospodine, který se dotýkáš našeho srdce. naplňuješ nás zármutkem v duchu, zármutkem, který nás vede k pokání. ty jsi řekl: "Blahoslavení plačící", neboť sám nám setřeš každou slzu z očí.

Mt 5,4 / 2Kor 7,107 zj21.4

6. Požehnaný jsi, Hospodine, tvoje odpuštění uzdravuje; požehnaný jsi, Pane Ježíši Kriste, ty jsi dostal všechnu moc odpouštět hříchy.

Mk 2,10

7. Požehnaný jsí, Hospodine, Bože Izraele, neboť jsi navštívil a vykoupil svůj lid a vzbudil nám mocného spasitele z rodu Davida, svého služebníka, jak jsi mluvil od pradávna ústy svých svatých proroků. Lk 1,68-70

8. Požehnaný jsi, Hospodine, který jsi zasadil strom života nesoucí ovoce dvanáctkrát do roka, strom, jehož listí má léčivou moc pro všechny národy. Pane, uzdrav nás a budeme uzdraveni, zachraň nás a budeme spaseni. Ty jsi naše sláva, Ježíši, tvými ranami jsme uzdraveni.

Zj 22,2 / 1 Pt 2,25

9. Požehnaný jsi, Hospodine, králi celého světa, velebíme tě za roky hojnosti. Ty jsi stvořil nebe a zemi, sesíláš déšť v pravý čas, dáváš nám hojnost pokrmu a naplňuješ naše srdce radostí, neboť tobě patří nebesa i nebesa nebes i země se vším, co je na ní.

1Král 8,27 / Ž 24,l

10. Požehnaný jsi, Hospodine, který pozvedáš korouhev k národům, sbíráš rozehnané z Izraele a rozptýlené z Judy shromažďuješ ze čtyř stran země ve svém království. A oni přijdou od východu i od západu, od severu i od jihu, přijdou a budou stolovat v Božím království.

Iz 11,12 / Lk 13,29

11. Požehnaný jsi, Hospodine, který jsi povolal jedny za apoštoly, jiné za proroky, jiné za evangelisty, jiné za pastýře a učitele, abys vyvolené své dokonale připravil k dílu své služby, k budování Kristova těla.

Ef 4,11n

12. Požehnaný jsi, Hospodine, Pane spravedlnosti, před tvou tváří není jednoho spravedlivého mezi lidmi, všechny jsi nás však zdarma ospravedlnil svou milostí, vykoupením v Kristu Ježíši. Sláva tobě, Otče věčný, svatý, spravedlivý a dobrý.

Řím 3,23

13. Požehnaný jsi, Hospodine, který jsi řekl: "Veselte se,jásejte stále a stále nad tím, co tvořím; hle já stvořím Jeruzalém k jásotu!" Pane, přibliž okamžik, kdy uvidíme z nebe sestupovat svaté město, nový jeruzalém, krásný jako nevěsta ozdobená pro svého ženicha.

Iz 65,18 / Zj 21,2

14. Požehnaný jsi, Hospodine, který jsi vzbudil potomka z rodu Davidova. Halleluja, halleluja, halleluja. Neplač, neboť zvítězil lev z pokolení Judova, výhonek Davidův, on otevře knihu s jejími sedmi pečetěmi. Halleluja, halleluja, halleluja, Ježíši, ty jsi můj Pán a můj Bůh.

Zj 5,5

15. Požehnaný jsi, Hospodine, který slyšíš naše molitby a modlíš se v nás, neboť Duch přichází na pomoc naší slabosti. Ty zkoumáš srdce a víš, co je úmyslem Ducha; dej, ať se k tobě modlíme bez ustání.

Řím 8,26 / 1Te 5,16nn

16. Požehnaný jsi, Hospodine, jenž přijímáš oběť, kterou ti přinášíme. Zachovej nás ve svém Duchu a pravdě, aby ti naše oběť byla milá. dej, ať jako milované děti následujeme tvého příkladu a žijeme v lásce, tak jako si Kristus zamiloval nás a sám sebe dal za nás jako dar a oběť, jejíž vůně je Bohu milá.

Jan 4,24 / Ef 5,2

17. Požehnaný jsi, Hospodine, který nás zahrnuješ všemi dary své milosti, abychom vždycky měli ve všem dostatek a ještě přebývalo pro každé dobré dílo. bez ustání vzdávejme za vše díky Bohu Otci ve jménu našeho Pána Ježíše Krista.

2Kor 9,8/ Ef 5,20

18. Požehnaný jsi, Hospodine, který nám dáváš svůj šalom.

Jan 20,19.26


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump