Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Jak získat dar jazyků?

08.09.2003, autor: Claude-Jean-Marie Fould, kategorie: Dary Ducha svatého

Mnozí lidé tento dar dostávají dříve, než o něm začnou uvažovat. Jiní zase v okamžiku, kdy poprosí o modlitbu vkládáním rukou za vylití Ducha svatého. Další jej dostanou několik dní po této modlitbě neočekávaným způsobem buď v jejich osobní modlitbě nebo v modlitebním shromáždění. Mnohé ale Pán zve, aby o tento dar prosili:

Usilujte o duchovní dary (1Kor 14,1).

Je třeba po něm toužit – ne křečovitě nebo jen tak uvolněně s důvěrou v toho, který obdarovává, ale s pevnou a úplnou vírou, že Pán vaši prosbu vyslyší.

Jedním ze znaků takové víry je odevzdání všech předsudků o vás samých a zároveň přijetí možnosti zesměšnit se ve vlastních očích i před ostatními proto, aby člověk zůstal maličkým před Bohem.

Modlitba v jazycích pronášená bratřími vám také může pomoci začít. Nebojte se, že se nakazíte. Charismata jsou často nakažlivá, protože náš milující Bůh rád uděluje milost přes jednoho bratra druhému, aby tak rostla vzájemná láska mezi všemi. Nesnažte se však ani ve zpvěu v jazycích napodobovat vašeho souseda, neboť Duch svatý vám dá váš vlastní jazyk. Začněte tím, že pootevřete ústa a budete rozjímat o nekonečné Ježíšově lásce. Nezdráhejte se spolupracovat, když přijdou první zvuky. Nechte zaznít to, co přichází, a tak, jak to přichází. Nemusíte ukončovat „rozběh“ k Pánu, ale budete jako jeho dítě.

Někteří lidé těžko přijímají tento dar kvůli svým zraněním nebo psychickým blokacím. Ať je tato nesnáz nezneklidňuje, ale ať s vírou vytrvají v prosbě za své osvobození. Může jim pomoci několik bratří s příslušnou formací pověřených doprovázením takových osob.

A vy, kteří jste se začali v jazycích, pokračujte! Neopouštějte toto charisma. Bude růst a připravovat vás k přijetí dalších darů, jež vám budou svěřeny pro evangelizaci a budování Kristova těla. Nezastavujte se tedy na této cestě. Modlete se v jazycích intenzivně a často. Rozloučíme se slovy svatého Pavla:

Plamen Ducha nezhášejte, ... a držte se dobrého (1Sol 5,19-21),


neboť

je dobré chválit Hospodina (Ž 92,2).

Proto

bych chtěl, abyste všichni promlouvali v jazycích (1Kor 14,40),

všechno se však musí konat v lásce:

Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale neměl přitom lásku, jsem jen zvučící kov a řinčící zvon (1Kor 13,1).

Z knihy Claude-Jean-Marie Fould: Modlitba v jazycích, vyd. Karmelitánské nakl. Kostelní Vydří 1997 www.ikarmel.cz


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump