Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Letnice - co ty na to?

23.05.2003, autor: Pavel Lukeš, Jindra Hubková, kategorie: Letnice

Letnice? Svatodušní svátky, které by se měly více propagovat, aby Duch Svatý nebyl ten neznámý Bůh.


JOSEF



Prožívám otevřené dlaně, otevřené srdce pro obdarování Božím


Duchem.


IVA



Odpovídám podle pravdy, tážete se me na asociaci, ne na kognitivní rozbor. Nevim proč a nemohu si pomoci, ale vybaví se mi rozložitá venkovská hospodyně v květované zásteře.


MARKO



"Pohyb, nasměrování". Toť vše, co se mi v danou chvíli, když jsem si mail přečetl, vybavilo. Jinak se mi toho nyní vybavuje více a více, ale to už není v tu chvíli, když jsem to zaslech, resp. přečetl. Takže to už neplatí, ne?


GÍŠA



Mně se vybaví občerstvující moc, nová síla, zápal, energie, Duch Svatý, oheň.


JOSEF



Kupodivu první asociace byla "lednice". Vím, že to není nic příkladného, ale je to docela pochopitelné, vnímám-li slovní základ, navozující slovo "léto", je mi horko a tak toužím po lednici. Možná, že kdybych byl hubenější, měl bych asociace zbožnější.


ALEŠ



Seslání Ducha Svatého.


JITKA



Bezprostřední asociace: ohně, dlouhé noci, začátek léta, po krátkém zamyšlení: seslání Ducha Svatého, jazyky z ohně, trojjediná božská podstata.


MARTIN



Mně se vybaví skutky - 2 kapitola, začátek a vůbec ta hlučná atmosféra. To je asi první asociace. Tedy seslaní Ducha Svatého. Pak mně napadne, že to bylo padesát dní po Zmrtvýchvstání, jestli to dobre tvrdím. Také mě napadne, že je to úžasné, jak ten Duch Svatý působí, a že je to asi celoživotní úkol o jeho dary prosit. Protože já bych ty jazyky potřebovala na svém pracovišti, a ono kde nic tu nic. Druhotně a profesiálně se mi vybaví, že je to substantivum pomnožné. To už je asi deformace. A pak mě napadnou argumenty jednoho kámoše dogmatika, že by se měl psát Duch Svatý s velkým S, protože je to třetí Božská osoba, což oponuje zase druhá skupina, která to ignoruje. No, pak mě ještě napadne Parakleitos, anglické Pentecost a tím tak končím - asi z toho moc neuděláte, nejsem tvůrčí.


MÍŠA



Milá Effatho, díky za zaslání anketní otázky. Při slově Letnice se mi vybaví ona úžasná chvíle, kdy vznikla naše církev. Kdy ustrašení učedníci, kteří seděli bezradně za zamčenými dveřmi, se rázem proměňují v neohrožené hlasatele evangelia. Zároveň se mi vybaví i skutečnost, že to je Boží nabídka pro nás všechny, i když pro každého podle toho jedinečného plánu, který s námi Bůh má.


PETR



Letnice... lednice? Ne! Znova. Letnice? Tož se mi vybaví nedřív a nejvíc asi Duch Svatý, moudrost, naplnění nebo spíš dovršení všeho, něco jako naše "Dokonáno jest". Výzbroj proti zlému, služba ostatním, potvrzení Pravdy a Věrnosti. Čas, kdy byli podepřeni obyčejní lidé, jako my, aby mohli předávat "Jeho věc" dál, čas, kdy slyšeli "Nebojte se", "Běžte do celého světa a kažte evangelium všemu stvoření". Duch Svatý v nich působil tak, že byli opravdu naplněni Boží láskou, a tím vymizel strach, protože, kde je Jeho láska, tam strach nemá co pohledávat. Myslím ten bytostný strach, protože malý strášek občas míváme každý. Prostě lidé naplněni Bohem, Duchem, Jeho láskou a touhou rozdávat se. Tož má představa.


LENKA



Radost. Ano, slovo Letnice přivádí u mne vždy pocit tepla a radosti. Je to teplo, které si ani neuvědomuji, je to silný vnitřní pocit, něco, co vnímám jako dar, to teplo a radost je ve mně, ale není ode mne. Těším se na Letnice, těším se na nový život.


MIREK



  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump