Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Maria jako charisma I

13.10.2003, autor: Elias Vella, kategorie: Maria

Charisma znamená v překladu dar Boží milosti. Známý maltský exercitátor svědčí o tom, proč je pro něho Maria Božím darem.

Vzpomínám si, že jednou jsem měl exercicie v jedné komunitě sester. Během celých exerciciíjsem se nezmínil o Panně Marii, jenom v poslední přednášce. A když jsem řekl, že budeme mluvit o Panně Marii, tak jedna sestra zvolala nahlas: "Deo gratias, Bohu díky." A já jsem se jí zeptal, proč je tak nadšená, že budeme mluvit o Panně Marii, a ona mi řekla: "Já se už celé exercicie modlím za vás pořád růženec, protože jsem si myslela, že v Pannu Marii nevěříte. "Zeptal jsem se jí, proč si to myslela? Odpověděla mi: "Protože vím, že jste charismatik."

Já se ale nedomnívám, že charismatici nevědí, jaká je role Panny Marie v jejich životě. Děje se s námi asi toto. Často, když se člověk setká poprvé osobně s Pánem Ježíšem, tak na nějakou dobu pozapomene na Pannu Marii. A já si myslím, že nakonec sama Panna Maria dělá to, že se nějakou dobu jakoby schovává, aby právě Pána Ježíše postrčila dopředu nebo aby ho vyvýšila. Když se ale člověk skutečně nějakou dobu setkává s Ježíšem, pak to nakonec bude sám Pán Ježíš, který zase přivede do našeho života Pannu Marii. Ona tam však bude v nové dimenzi. Už ne jako nějaká vzdálená osoba, k níž si tu i tam udělám nějakou soukromou pobožnost či k ní chovám zvláštní úctu, ale jako moje matka, která se mnou žije můj život a kráčí se mnou mým duchovním putováním.

Často si myslíme, že Panna Maria je tak důležitá proto, že je Matkou Boží, Neposkvrněným početím anebo proto, že byla vzata do nebe... Často si myslíme, že ona je tolik důležitá kvůli různým privilegiím a darům, které jí byly dány od Boha. Ale důležitost Panny Marie nevychází z darů, které má, nýbrž z toho, že je tak vynikající UČEDNICÍ JEŽÍŠOVOU.

Kdyby nám raději byly ukázány Mariiny praktické ctnosti! Je jistě dobré mluvit o jejich přednostech, ale především je nutné, abychom ji mohli napodobovat. Ona má raději napodobováni než obdivováni.(Sv. Terezie z Lísieux)

Když probíhal Druhý vatikánský koncil, vedla se diskuse, že by bylo dobré vydat dokument jenom o Panně Marii. Jiní řekli ne, bylo by dobré mít dokument, kde bude pojednáváno o Panně Marii a církvi dohromady, aby byla zřejmá role Panny Marie, totiž že je tou, která kráčí s lidem Božím. Ona není někým vzdáleným, ke komu vzhlížíme s úctou a úžasem. Ježíš nám ji dává za matku.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump