Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Pro mne znamenala návrat

14.05.2007, autor: MUDr. Tereza Dvořáková, kategorie: Maria
Už vloni vydalo Karmelitánské nakladatelství Mariánské modlitby, které uspořádal a pěkným úvodem opatřil P. Vojtěch Kodet,O.Carm. Je znát, že ten, kdo tyto modlitby vybíral a sestavoval, se s naší Matkou poměrně dobře zná a pravidelný rozhovor s ní je z vybraných textů zřejmý.

Jde o knihu malou velikostí, nikoliv však obsahem. Odhaluje poklady víry i zbožnosti předešlých generací a dává na výběr všem, a to nejen těm, kdo se k Panně Marii rádi modlí, ale i těm, kdo s tím mají problém. Pro mne znamenala návrat. V uplynulých letech, snad z obav, abych nepohoršovala bratry evangelíky, jsem zasunula úctu k Panně Marii do spodního šuplíku svého srdce a moc jsem ho neotvírala. Některé modlitby k Panně Marii., které se z mého pohledu zdály manipulativní a Pannu Marii. stavějící na místo Boha mi opravu nedělaly dobře. Čekala jsem je i v této knížce, jak mile jsem byla potěšena, nenašla jsem je.

Mě osobně velmi zasáhla nejstarší dochovaná mariánská modlitba ze 3. stol. po Kr., dnes známa „ Pod ochranu tvou.“ Dostal jsem jí jednou za pokaní. Bez problémů jsem jí zpaměti „předrmolila“. Pak jsem si řekla, že takhle teda ne. U postele jsem měla výše zmíněnou knížku modliteb a začala jsem se jí pravidelně několikrát za den pomalu modlit. Na delší dobu to byla jediná pokoj přinášející modlitba, pokud vynechám své „nelaskavé štěkání na Nejvyššího“. Zejména se mi líbí překlad „Pod záštitu tvého milosrdenství se utíkáme, Matko Boží. Neodmítej naše prosby, s nimiž se na tebe obracíme v tísni, ale zachraň nás od nebezpečí, jediná čistá a požehnaná.“ Nic jsem jí nemusela vyprávět, ona ví… Kniha je rozdělena do několika ucelených částí. Nalezneme zde Nejznámější mariánské modlitby, antifony a hymny, a to jak česky, tak i latinsky. Paráda. Dále Mariánská modlitby k různým příležitostem. Zde jsem našla moc hezkou modlitbu za kněze. Myslím, že by vůbec nebylo od věci občas se jí modlit místo modlitby Ježíši, jenž jako dobrý pastýř dlíš mezi námi.

Další část knihy je věnována Růženci, litaniím a pobožnostem, opět výběr všeho dobrého, známého i naprosto neznámého. Následují Mariánské modlitby světců a přátel Božích. Všech staletí. Někteří přátelé jsou velmi věkovití, přesto to na biblickém obsahu, malebnosti i aktuálnosti modliteb neubírá. Žádné prázdné zbožné tlachání. Závěr této části tvoří krátká, svižná modlitba nynějšího papeže Benedikta XVI.

Poslední část je věnována Liturgické modlitbě a hymnům křesťanského Východu: Tak hezky pohromadě, kde to najdete?! Modlitby východní církve jsou opravdu nádherné, až mne přepadá lítost z našeho rozdělení. Západní křesťan si uvědomí, o kolik je ochuzen rozdělením církve, jak jedno bez druhého není celé. Mohu se je modlit, a zároveň toužit po ztracené jednotě.

Jsem za vydání této knížky osobně velmi vděčná a doporučuji pozornosti bratří a sester ve víře. Nebudete litovat.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump